Gazelle opent in Dieren Experience Center mét expositie en fabriekstoerGazelle opent in Dieren Experience Center mét expositie en fabriekstoer

Gazelle opende dinsdag 7 juni 2022 haar nieuwe Experience Center in Dieren. Behalve dat bezoekers alle modellen kunnen bewonderen en binnen en buiten kunnen testen, kunnen ze ook de historie van het 130 jaar oude merk proeven en een kijkje in de fabriek nemen. Directeur Paul Vreeburg geeft ons een toer.
Gazelle opent in Dieren Experience Center mét expositie en fabriekstoer

“Van harte welkom bij Gazelle!” Paul Vreeburg lacht van oor tot oor wanneer hij ons welkom heet in het spiksplinternieuwe Experience Center dat grenst aan de Dierense fabriek. “Dit Experience Center is een langgekoesterde wens van Gazelle. Het is dé plek om onze producten te tonen en ons merk te laden. Daarom hebben we het Center uitgebreid met expositie en kunnen bezoekers via een loopbrug een kijkje nemen in de fabriek om te zien waar en hoe hun e-bike wordt gemaakt.”

Het Dierense Experience Center is gebouwd op de plek waar de oude, gesloopte fabriek stond. “Verschillende details verwijzen naar die oude fabriek: de donkere stenen, het zaagtanddak en de schoonsteen.” (foto's Koos Groenewold)
Paul Vreeburg: “Toen we ons eerste Experience Center openden in Hoevelaken hadden we het idee om de locaties van Ikea te volgen. Maar gaandeweg ontdekten we lang niet zoveel Experience Centers nodig te hebben als Ikea vestigingen heeft; mensen rijden probleemloos 40 km voor een bezoek. Het Ikea-model houden we daarom niet meer strak aan. Waar we in het begin bevreesd voor waren, was de reactie van dealers. Zij hadden in het begin wel zoiets van ‘wat moet ik ervan verwachten?’ en ‘kapen ze me de klant niet af?’. Maar ondernemers merkten al snel dat het Experience Center juist een goede toevoeging is in het hele klantproces.”
In het Experience Center staan net alle modellen van Gazelle in alle uitvoeringen, maten en kleuren. Paul Vreeburg: “Een Experience Center als dit is in het belang van zowel de klant als de dealer en ons. Klanten kunnen hier het complete palet bewonderen en testen, de dealer krijgt een gebraden haantje in de mond en wij kunnen consumenten ons merk laten beleven en een voorkeur voor Gazelle creëren.”
Het Experience Center in Dieren is duidelijk anders dan de ander centra ingericht. Her en der staan oude twee- en driewielers. Je wordt welkom geheten door oprichter Willem Kölling, de wanden zijn versierd met fraaie afbeeldingen uit vervlogen tijden. Wie het de expositie van Gazelle wil bezoeken en een kijkje in de fabriek wil nemen pakt een audiotourkastje van de bakfiets en krijgt bij verschillende punten uitleg.
Alle fietsen kunnen binnen, maar ook buiten worden getest. Paul Vreeburg: “We hebben een parkoers aangelegd met een helling en een afdaling erin. Daarbij hebben we ons laten inspireren door de nabijgelegen Posbank.”
Op de eerste verdieping van het Experience Center bevindt zich de expositie. Hier proef en beleef je de historie van het 130-jarige Gazelle. Eén van de blikvangers is deze Champion Mondial, de fiets van de wereldkampioen Hennie Kuiper. “We hadden een naam in racefietsen, maar zijn hiermee gestopt. Hetzelfde geldt voor mtb’s en kinderfietsen. Waar we niet mee stoppen – ondanks de opkomst van de e-bike – is de stadsfiets. Dat is onze ziel, die hoort bij Gazelle.”
De bureaus van Rudolf Arentsen en Willem Kölling, een werkbank uit de oude fabriek, de klok uit het oude kantoor. In de expositie vind je naast historische fietsen tal van relikwieën uit vervlogen tijden. Zoals deze vaandel van het mannenkoor van de fabriek. Hij staat symbool voor de rol die Gazelle speelde in de Dierense gemeenschap.
De fiets links op de foto is de eerste vouwfiets van Gazelle, de Kwikstep. Rechts ervan de prestigieuze en dure Boomerang waarvan er slechts een handvol werden verkocht. Op de achtergrond wordt met foto’s uit de oude doos de historie van het bedrijf in beeld gebracht.
Deze presentatie op de scheiding van de expositie en de fabriek geeft de bezoeker een niet alledaags inkijkje in de e-bike: welke en hoeveel onderdelen zitten er aan de nieuwe Avignon, hoe duurzaam werkt Gazelle en – een mooi bruggetje naar de productie – om de hoeveel seconden rolt er een fiets van de band.
In de zomer van 2021 werd bovenin de fabriek een loopbrug gemaakt. Als bezoeker krijg je zo een uniek kijkje in de keuken. Paul Vreeburg: “We zijn een premium merk. Dat blijkt ons uit product, uit de service die onze dealers bieden en moet ook blijken uit een bezoek aan onze fabriek. Dankzij deze loopbrug zie en proef je hoe met welke toewijding en vakmanschap we fietsen maken.”
De fabriek werd in 2015 rond het oude kantoor gebouwd. Vanaf de loopbrug is de integratie goed te zien. Wanneer je zo over de loopbrug door de fabriek wandelt vraag je je wel af of de medewerkers het oké vinden om zo te worden bekeken? Paul Vreeburg knikt. “We hebben het ze uiteraard gevraagd. Onze mensen zijn trots op Gazelle en hun werk en laten graag waaar ze met zoveel passie aan werken.”
Onderdeel van de toer door de fabriek is natuurlijk ook een kijkje in de eindmontage. Hier werkt een groot deel van de 700 medewerkers. “Per dag rollen hier in batches van 12, 16 of 24 stuks de e-bikes van de band. Op jaarbasis zijn dat er meer dan 300.000. Vanuit de fabriek gaan ze direct in de vrachtwagen naar ons magazijn en vervolgens naar de dealers.”


TerugDeel het met uw vrienden!


Meer nieuws

Nieuwe collectie New Looxs vanaf nu verkrijgbaar (inclusief special edition

Het is New Looxs wederom gelukt om hun collectie uit te breiden met prachtige nieuwe tassen en designs. En niet alleen voor het oog, maar ook functioneel. Het eenvoudig meenemen van spullen op de fiets van A naar B is waar het allemaal om draait bij jouw klanten.

Een kijkje in het straatbeeld van de (nabije) toekomst

Zo'n 40 gemeenten stellen over iets meer dan twee jaar zero-emissiezones in. Welke voertuigen bepalen dan het straatbeeld en welke ontwikkelingen kunnen we op het gebied van elektrische mobiliteit verwachten? De beurs World of eMobility gaf ons een interessant inkijkje.

Is Stella een vallende ster? | BLOG Ron Haker

Het gaat allesbehalve goed bij Stella. Zelfs het personeelsfeest is afgeblazen. Ron laat zijn licht schijnen op de gang van zaken bij de Nunspeter fietsfabrikant. GEEF ARTIKEL CADEAU

Mededeling

Overname scooters door PTS Veghel

Segway cashback on E110S, E125S & B110S


COMPIT: de enige smartphonehouder met geïntegreerde powerbank


Bosch eBike Systems introduceert nieuwe functies voor de Nyon en eBike Connect


Multicycle slaat een nieuwe weg in.

Multicycle slaat een nieuwe weg in.

Wanneer zijn leveringsproblemen met Bosch-accu’s verleden tijd?

E-bikes met Bosch-aandrijving die geleverd worden zonder accu. Het is het gesprek van de dag in de branche. Tweewieler vroeg Bosch naar de oorzaak hiervan en wanneer de leveringsproblemen verleden tijd zijn.

Shimano wil magazijnactiviteiten uitbesteden

Shimano wil magazijnactiviteiten uitbesteden

Zet 'm vast met AXA


Giant introduceert nieuwe Dash-fietscomputers


AD Fietstest 2022: dealermerken domineren

Dealermerken doen goede zaken in de AD-fietstest. Bij de elektrische fietsen en de speed pedelecs worden ze in alle categorieën als Best Getest. En daarnaast gooien ze hoge ogen als het gaat om de vermelding Beste Koop. Tweewieler zet de winnaars op een rij.

Tijdelijk geen huurfietsen beschikbaar


Haal- en brengservice


Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering