“Stella begon in 2011 in Nunspeet met het verleiden van nieuwe klanten. Drie jaar later startten de broers De Kievid in dezelfde plaats Forza e-bikes en weer twee jaar later beleefde het, door de heer Dolsma in 1915 opgerichte, merk Amslod haar wedergeboorte. Stella, Forza en Amslod volgen een bijna identieke strategie: veel en vaak paginagroot adverteren, vooral uitdragen dat echte fietsenwinkels onnodig duur zijn, dat bij hen de keuze reuze is en dat nazorg en reparaties heel goed in een eigen servicecenter of bij de mensen thuis kan worden uitgevoerd. De ‘fietsenmaker op de hoek’ is overbodig.
1.300 euro korting op een nieuwe fiets!
Stella en Amslod volgen elkaars aanbiedingen en acties op de voet. In december bieden ze allebei bij aankoop van een nieuwe fiets 1.300 euro korting! Forza is daar voorzichtiger mee. Bij Forza worden prijzen en aanbiedingen zo goed als mogelijk verborgen gehouden. Overigens blinken alle drie de merken uit in het zo ondoorzichtig mogelijk houden van prijzen.

Van de drie bedrijven maakte Stella, zeker na flinke financiële injecties door diverse investeerders, een enorme groei door. Stella heeft ongeveer 550 mensen in dienst die gezamenlijk een omzet van 100 miljoen euro realiseren. De laatste tijd heeft Stella – zo hoor ik uit verschillende hoeken in de markt – de wind niet in de zeilen. Resultaten vallen tegen, voorraden zijn te groot, managers vertrekken, de relatie tussen de beide grote bazen is flink bekoeld. Dat er bij Stella serieus wat aan de hand is, bewijst verder het feit dat het personeelsfeest van 16 december tot grote spijt van het MT is geannuleerd. Om het tij bij de Nunspeetse fabrikant te keren, is bedrijvenredder Ulrich Notschaele tot de directie toegetreden. In mijn perceptie hebben de aandeelhouders daartoe moeten besluiten. Er gaat blijkbaar keihard worden ingegrepen.
Branche heeft de consument niet naar de echte winkel getrokken
De snelle opkomst van aanbieders als Stella en Amslod kon in mijn ogen doordat de bestaande, grote en bekende Nederlandse e-bike merken, retailorganisaties en fietswinkeliers veel consumenten niet naar de echte winkels hebben getrokken. Ik kom in de winkels die ik bezoek vaak wat oudere Stellaklanten tegen, die lange tijd niet in een reeds lang bestaande fietsenwinkel waren geweest. Bij hun bezoek aan deze winkels keken ze hun ogen uit bij het zien van de showroom en de werkplaats. Vaak besloten ze daarop vaste klant te worden.
Geeft elke dynamo energie? | BLOG Ron Haker

Ik ben blij dat een aantal merkfabrikanten begrijpt dat de consument en de branche gebaat zijn bij het fijnmazige dealersysteem zoals wij dat in Nederland kennen. Iets verkopen kan iedereen. Het gaat erom wat er daarna gebeurt. Veel mensen noemen dat after sales; je levert niet alleen een product, maar ook aandacht, zekerheid, hulp en ondersteuning. Het verhaal gaat rond dat diverse technische personeelsleden van Stella, die ik overigens fijne Kerstdagen toewens, een nieuwe werkgever zoeken. Dat biedt wellicht mogelijkheden voor de vakhandel om de after sales (nog) beter in te richten.”
